JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Zolozuru Goltibei
Country: Kosovo
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 5 January 2018
Pages: 57
PDF File Size: 14.77 Mb
ePub File Size: 14.74 Mb
ISBN: 871-6-21376-931-9
Downloads: 92293
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Yojora

Ruang tidur kemas, teratur dan semua peralatan tidur disusun dengan rapi. Buku cerita, buku bergambar, buku besar, sift book untuk bayi. Pendidik memastikan kanak-kanak pemalu tidak diejek oleh kanak-kanak lain dan dilatih bermain dalam kumpulan. Pakaian basah dimasukkan ke dalam bekas yang disediakan. Penyediaan Permakanan Bayi dan Kanak-kanak.

Standard 4 Pembangunan Profesionalisme dan Pembelajaran. Pendidik menanggalkan pakaian dan lampin bayi, membalutnya dengan tuala — kanak-ianak untuk mandi. Pendidik memastikan kanak-kanak menutup pili air selepas mandi. Kanak-kanak membasuh tangan dan kaki menggunakan sabun selepas bermain pasir.

Pendidik memastikan kanak-kanak berkumur-kumur setiap kali selepas minum susu, makan buah dan minum petang. Sijil perlu diperbaharui setiap tiga 3 tahun. Pendidik memastikan kebersihan kuku, rambut, telinga, gigi dan hidung kanak-kanak.

Kanak-kanak pehderaan turun dengan serta merta, kerana boleh menyebabkan rakan mereka yang berada di hujung jatuh. Pendidik menunjuk cara yang betul memegang gunting, arah penderqan dihalakan, dan aktiviti yang akan dijalankan.

  JOHN LOCKE ESEU ASUPRA INTELECTULUI OMENESC PDF

Pendidik menunggu bersama kanak-kanak. Standard 1 Kurikulum Pembelajaran. Kanak-kanak yang sudah berdikari tahun. Pendidik sentiasa peka keselamatan bayi dan kanak-kanak semasa aktiviti pergerakan kreatif. Alat jurnla diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak. Tidak terdapat pokok-pokok yang membahayakan kanak-kanak berduri, bergetah dan beracun.

Mesti memenuhi semua indikator wajib yang ditetapkan bagi setiap SQ.

Pendidik memeluk dan membelai kanak-kanak bagi menenenteramkannya. Kanak-kanak bermain gelongsor dengan betul, naik ikut tangga dan turun ikut papan gelongsor Tidak membenarkan mereka naik melalui papan gelongsor.

Semua rak dan sekatan mempunyai saiz yang sesuai dengan ketinggian kanak-kanak. Senarai Semak Perkembangan Kanak-kanak.

Pendidik dan kanak-kanak mengucap salam kepada kanak-kamak bapa yang datang. Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan. Makanan mesti sentiasa ditutup Menu yang dirancang mengambil kira alahan kanak-kanak dan kepelbagaian kaum. Menu harian dirancang dengan mengambil kira kesihatan, alahan dan amalan budaya mengikut perbezaan kanak-kanak.

Kanak-kanak mengemas tempat tidur jurna, dan membantu rakan-rakan.

Kanak-kanak duduk dengan selesa dan menunggu makanan dihidangkan atau mengambil sendiri makanan masing-masing. Sebelum nature walkkanak-kanak dipastikan memakai kasut dan beratur mengikut kumpulan umur.

Pemeriksaan Pergigian dijalankan oleh Pegawai Kesihatan secara berkala.

Sistem PERMATA Q

Pendidik memberi bimbingan kepada kanak-kanak yang belum mahir cara menggunakan gunting dan menggalakkan mereka mencuba sendiri. Pendidik memberi penferaan kepada kanak-kanak kajak-kanak mereka telah berdamai. Kanak-kanak tidak memanjat atau bermain berhampiran pintu pagar.

  KATHLEEN MCGOWAN AZ IMA EREJE PDF

Mempunyai alat pemadam api yang belum tamat tempoh dan diletakkan di tempat yang sesuai. Kanak-kanak tidak bermain atau berlari di dalam bilik air dan mereka tidak boleh berada di bilik air tanpa pengawasan orang dewasa. Berdasarkan maklum balas uji rintis, instrumen ini telah dimurnikan, ditambah baik dan judnal oleh panel pakar dari dalam dan luar negara yang dilantik oleh pihak PERMATA Negara. Seluruh ruang yang digunakan oleh bayi yang sedang merangkak mestilah bersih dan dimop setiap hari menggunakan bahan nyah kuman.

Kanak-kanak bermain jongkang-jongket dengan cara yang betul dan bilangan kanak-kanak seimbang di kedua-dua belah.

Items where Author is “Muhd Khairi O., ” – UKM Journal Article Repository

Pendidik menukar pakaian kanak-kanak sekurang-kurangnya dua kali sehari. Pendidik memberi perhatian kepada kanak-kanak yang berkudis, alahan, luka atau tidak sihat agar tidak bermain pasir.

Kanak-kanak menjalankan aktiviti dalam keadaan tenang, ceria, gembira dan terangsang. Kanak-kanak tidak mengunakan hot shower tanpa pengawasan orang dewasa.

Pendidik bermain bersama kanak-kanak sambil mengawal keselamatan kanak-kanak. Dapur dan peralatan dapur berada dalam keadaan kemas, teratur dan selamat. Semua peralatan bilik penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan.